850 hPa temperatūra

Ikdienā, kad man nav vēlmes vai laika iedziļināties modeļu izstrādātajās prognozēs, es parasti ātri ielūkojos tikai tajās kartēs, kurās atspoguļota atmosfēras spiediena (jūras līmenī) un 850 hPa temperatūras prognoze. Par pirmo viss ir skaidrs – spiediena kartēs var redzēt ciklonus un anticiklonus un aptuveni nojaust, kāds laiks gaidāms. Savukārt uz jautājumu, kas ir 850 hPa temperatūra, atbildēs šis raksts. Tas pirms divarpus gadiem tika publicēts Meteoziņu lapā, tā autors – Toms Bricis.


Pieņemts, ka standarta atmosfēras spiediens uz zemes ir 760 mm dzīvsudraba (Hg) stabiņa jeb 1013,25 hektopaskāli (hPa). Taču zināms, ka atmosfēras spiediens ir mainīgs. Latvijā zemākais spiediens ir bijis 699,7 mm Hg jeb 933 hPa, tas novērots Vidzemē 1962. gada 13. februārī, bet augstākais spiediens bijis 1907. gada janvārī Liepājā – 799.5 mm Hg jeb 1066 hPa. Palielinoties augstumam, atmosfēras spiediens pazeminās, piemēram, augstāk par 10 kilometriem atmosfēras spiediens ir tikai pāris hektopaskālu jeb milibāru (mb). 1 hPa = 1 mb.

850 hektopaskālus zems spiediens atrodas aptuveni 1000-1700 metru augstumā: ciklonos augstums, kādā spiediens jau ir 850 hPa, ir zemāks un dziļos ciklonos tas var būt zemāks par 1000 metriem, bet anticiklons šis 850 hPa līmenis atrodas augstāk par 1500 metriem un var sasniegt 1700 metrus. Zinot, kādi apstākļi ir šajā augstumā, var objektīvi spriest par gaisa masas siltumu, jo, novērojot gaisa temperatūru piezemes slānī, grūti spriest par to, cik silts ir gaiss augstāk atmosfērā, tādēļ ka uz zemes gaisa temperatūra mainās ik stundu un nelielās teritorijās lokālu apstākļu dēļ pamatīgi atšķiras, piemēram, vēlā rudenī pie jūras ir daudz siltāks nekā augstienē tālāk no jūras, lai gan abas teritorijas atrodas vienā gaisa masā.

850 hPa līmenī temperatūru nemaina tiešie saules stari, piemēram, ja ciklona siltajā sektorā temperatūra 850 hPa līmenī ir +10 grādi, tad šāda temperatūra ir gan dienā, gan naktī, bet uz zemes diena parasti mēdz būt par 5-15 grādiem siltāka nekā nakts. Vasaras vidū, ja nav jūras, mākoņu vai stipra vēja ietekmes, maksimālā gaisa temperatūra dienā ir par 14-18 grādiem augstāka nekā 850 hPa temperatūra, bet naktī gaisa temperatūra uz zemes var būt par pāris grādiem zemāka nekā 850 hPa līmenī.

Tātad pēc 850 hPa temperatūras sinoptiķi prognozē, cik silts būs uz zemes (gaisa temperatūru uz zemes mēra 2 metru augstumā). Protams, tiek ņemti vērā arī citi faktori. Ja 850 hPa temperatūra vēlu rudenī ir +5 grādi, tad diennakts minimālā gaisa temperatūra uz zemes var būt gan pāris grādus zemāka par nulli (ja ir skaidrs laiks un lēns vējš), gan +10 grādi (ja ir apmācies un vējains), savukārt diennakts maksimālā gaisa temperatūra var būt no nepilniem +5 grādiem (piemēram, miglainā laikā) līdz +13,+14 grādiem (ja visu dienu spīd saule). Lai sagatavotu precīzu laika prognozi, sinoptiķim jāizvērtē visu faktoru ietekme un to savstarpējā mijiedarbība.

Pēc gaisa temperatūras 850 hPa līmenī nosaka arī nokrišņu veidu, jo šis līmenis aptuveni atbilst augstumam, kurā no mākoņiem izkrīt nokrišņi. Ja zināms, kāda temperatūra ir 850 hPa līmenī un uz zemes, tad var spriest, vai gaidāms lietus, sniegs vai varbūt iespējama krusa. Ja 850 hPa līmenī temperatūra ir pozitīva, tad noteikti gaidāms lietus. Ziemā, kad strauji uzvirzās siltā fronte un 850 hPa līmenī temperatūra ir ap 0 grādiem, bet uz zemes ir sals, iespējama atkala. Ja 850 hPa līmenī temperatūra ir zemāka par -3 grādiem, tad labvēlīgos apstākļos var gaidīt sniegu, taču parasti sniegs zemi sasniedz tikai tad, kad 850 hPa līmenī temperatūra ir -5 grādi un zemāka.

Komentēt